27 Σεπ 2017

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων - Έκθεση Φωτογραφίας

Αφίσα: Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Υπαίθρια Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας

H φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 παρουσιάζει την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 ομαδική υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

τίτλος έκθεσης
Παππού, γιαγιά, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Κυριακή  1  Οκτωβρίου 2017, 11:30 - 13:30
Πλατεία Μοναστηρακίου, Αθήνα

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου από το 1990 μέχρι σήμερα. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:
Ιωάννα Τσούμα
Ξακουστή Χελάκη
Φιλοθέη-Μαρία Σκιτζή Βαρδή
Αγγελική Πρέντζα
Μπάμπης Ντιρίντης
Νώντας Κλεάνθης
Ελευθερία Κούντζου
Χρήστος Τσατάλμπασης
Δημήτρης Καλύβεζας
Κονδύλω Μπούσμπουρα
Κarin Skotiniyadis
Βίκυ Γεωργαντά
Στράτος Σκοτεινιάδης
Πέννυ Φραγκάκη
Ζαχαρούλα Καλομινίδου
Κώστας Σκοπελίτης
Γιώργος Λόης
Μπάμπης Αεράκης

Σε περίπτωση βροχής η έκθεση θα γίνει μπροστά από τα ΕΛΤΑ στην Πλατεία Συντάγματος

Επιμέλεια εκδήλωσης: Στράτος Σκοτεινιάδης


24 Σεπ 2017

Μαθήματα Φωτογραφίας για Προχωρημένους


Πρόσφατη επίσκεψη με κάποιους από τους μαθητές μας στο Μπενάκη για το Athens Photo Festival

Επειδή δέχομαι ερωτήσεις για το θέμα τι θα πει προχωρημένοι στη φωτογραφία, από ανθρώπους που θέλουν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια μου και δεν ξέρουν σε ποιο τμήμα να γραφτούν (αυτό ή των αρχάριων) να δώσω λίγες εξηγήσεις εδώ: 

Αναφέρομαι σε ανθρώπους  που γνωρίζουν τη βασική τεχνική της φωτογραφίας, ή μέσα από μαθήματα που έχουν παρακολουθήσει ή μπορεί να είναι αυτοδίδακτοι, και ασχολούνται λίγα χρόνια με τη φωτογραφία. Οι δικοί μαθητές από το τμήμα αρχάριων γίνονται δεκτοί γιατί μέσα σε οκτώ μήνες έχουν μάθει όχι μόνο τα βασικά, αλλά τους έχω κάνει και μια καλή εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία, με αναφορές στην ιστορία της φωτογραφίας και της τέχνης γενικότερα. 

Σε αυτό το τμήμα, λοιπόν, δεν συζητάμε καθόλου για τεχνική, αλλά μόνο για τέχνη! Βλέπουμε φωτογράφους, αναλύουμε κινήματα στη φωτογραφία και στην τέχνη, μιλάμε για δημιουργικότητα και κάνουμε κάθε βδομάδα ασκήσεις. Επίσης ζητάω από το τμήμα αυτό να κάνει παρουσιάσεις και μικρές εργασίες. Η θεωρία και τα παραδείγματα που παρουσιάζουμε γίνονται μετά δημιουργικές ασκήσεις κι εργασίες, γιατί η τέχνη προχωράει μέσα από προσωπική δουλειά κι όχι από παρακολούθηση μόνο κάποιου να μιλάει (όσο καλά κι αν μιλάει...). 

Ακόμη όμως κι αν κάποιος έχει κάνει μαθήματα φωτογραφίας κάπου και ασχολείται χρόνια ίσως να μην μπορεί να παρακολουθήσει αυτό το τμήμα, αν αγνοεί βασικά πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα για έναν φωτογράφο (έχουμε δει αρκετά άτομα τα τελευταία χρόνια που δυστυχώς σπατάλησαν το χρόνο και τα χρήματά τους δίπλα σε άσχετους ανθρώπους...) ή αν η φωτογραφική του δουλειά είναι σε πρωταρχικό στάδιο. Το επίπεδο σε αυτό το τμήμα είναι αρκετά υψηλό, έχουμε στην παρέα μας από επαγγελματίες φωτογράφους μέχρι παθιασμένους ερασιτέχνες - καλλιτέχνες που οργώνουν όλα τα σεμινάρια και μαζεύουν γνώσεις κι εμπειρίες από όπου μπορούν. 

Όποιος δεν είναι σίγουρος σε ποιο τμήμα να γραφτεί, ας έρθει στις παρουσιάσεις των τμημάτων κι ας με βρει μετά να συζητήσουμε (ας έχει μαζί του και καμιά δεκαριά φωτογραφίες σε ένα στικάκι...). 




              Ιωάννα Τσούμα, Έπαινος στο  Photo Marathon 2016, εκτέθηκε στο Athens Photo Festival (μαθήτριά μας)

17 Σεπ 2017

Γιατί οι φωτογράφοι χρειάζονται το βίντεο

Φωτ.: Κώστας Παρούσης
Ο σύγχρονος επαγγελματίας φωτογράφος χρειάζεται να γνωρίζει κι από βίντεο, άσχετα αν δεν είναι το εργαλείο με το οποίο συστηματικά δουλεύει. Αυτό όμως απαιτεί να έχει παρακολουθήσει σχετικά μαθήματα ή ακόμη καλύτερα μαθήματα κινηματογράφου.

Για να δούμε μερικούς λόγους:


  • Από την εποχή που το ίντερνετ έγινε γρήγορο, οι ιστοσελίδες των ΜΜΕ είδαν ότι το βίντεο τους έφερνε κοινό, άρα και διαφημίσεις, και άρχισαν να ζητούν από τους φωτορεπόρτερ μικρά βίντεο. Υπήρξε και εφημερίδα στις ΗΠΑ που έδωσε σε απλούς δημοσιογράφους smartphones και τους έκανε εντατικά μαθήματα φωτογραφίας και βίντεο... Θυμάμαι που παρακολουθούσα για χρόνια το διαδικτυακό περιοδικό Digital Journalist το οποίο υποστήριζε σθεναρά από τους πρώτους στο χώρο  ότι οι φωτογράφοι πρέπει να μάθουν να δουλεύουν και με το βίντεο, αν θέλουν να επιβιώσουν. Τελικά ο εκδότης αυτού του περιοδικού το παράτησε, γιατί έγινε επιτυχημένος εκπαιδευτής φωτογράφων σε αυτό το αντικείμενο  και δεν είχε χρόνο να τρέχει και το περιοδικό...
  • Κάποιες φορές ο πελάτης του θα ζητήσει ένα βίντεο για τη σελίδα του. Μια απλή κάλυψη, με εύκολο θέμα, ένα τρίποδο, που θέλει απλό μοντάζ και λίγη μουσική, μπορεί να γίνει εύκολα από έναν φωτογράφο που έχει τις σχετικές γνώσεις. Δεν χρειάζεται να φωνάξει άλλον συνεργάτη για λίγα λεπτά βίντεο...
  • Είναι χρήσιμο για την προώθηση της δουλειάς του. Μικρά βίντεο με back stage κάλυψη και λίγες δηλώσεις από τους συντελεστές ενός πρότζεκτ, είναι μια ωραία παρουσίαση - προβολή για την ιστοσελίδα του ή για τα κοινωνικά δίκτυα. Κάνει τη διαφορά που χρειάζεται ως επαγγελματίας για να ξεχωρίσει.
  • Σε ορισμένα είδη φωτογραφίας όπως το κοινωνικό ρεπορτάζ ή την ταξιδιωτική φωτογραφία, μικρά κλιπ μπορούν να δώσουν άλλη διάσταση στη δουλειά του φωτογράφου. Σήμερα είναι πολλοί αυτοί που παντρεύουν φωτογραφία, κείμενο,  ήχους, βίντεο και γραφικές παραστάσεις για την παρουσίαση της δουλειάς τους. Υπάρχει εξάλλου και η κατηγορία του web doc που χρησιμοποιεί όλα τα προηγούμενα με ένα διαδραστικό τρόπο (το κοινό μπορεί να πλοηγηθεί με τον τρόπο που θέλει ανάμεσα στα διάφορα στοιχεία της παρουσίασης). 
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που εκδίδονται πια πολλά σχετικά βιβλία, με τίτλους όπως DSLR video για φωτογράφους κλπ.

Η διάκριση τώρα ανάμεσα στο βίντεο και στον κινηματογράφο, είναι στην αισθητική που σχετίζεται με την παραγωγή. Η κινηματογραφική προσέγγιση είναι περισσότερο καλλιτεχνική, πράγμα που σημαίνει προσεγμένο κάδρο και σύνθεση, ιδανικό φως, κινήσεις της κάμερας, σενάριο που έχει αρχή, μέση και τέλος, ρυθμός σε όλα τα στάδια, άψογος ήχος, καλό μοντάζ... Υπάρχουν "κανόνες" στην κινηματογραφική αφήγηση, η οποία φαίνεται να ενδιαφέρει πάλι κάποια είδη φωτογραφίας περισσότερο από κάποια άλλα - όπως ο γάμος, η μόδα και η διαφήμιση, αλλά και το ντοκουμέντο που συνορεύει με το ντοκιμαντέρ.

Έπειτα ήταν και ο κινηματογράφος: Τα μυστήρια της Νέας Υόρκης με την Pearl White, οι μεγάλες ταινίες του Griffith, το Σπασμένο κρίνο, οι πρώτες ταινίες του Stroheim, Τα αρπαχτικά, ο Αϊζενστάιν, και συγκεκριμένα το Θωρηκτό Ποτέμκιν, και τέλος η Ιωάννα της Λωρραίνης του Dreyer αυτά μου έμαθαν να βλέπω. Henri Cartier - Bresson

Η εισαγωγή του φωτογράφου στον κόσμο του κινηματογράφου θα τον βοηθήσει ανάμεσα στα άλλα να φτιάξει και μια καλύτερη αισθητική και να βρει έμπνευση σε διάφορα επίπεδα (θεματολογία, σκηνοθεσία, φωτισμό, χρώμα κλπ).  

Μια SLR ή Mirrorless (και πολλά πια κινητά τηλέφωνα) μπορεί να τραβήξει πολύ καλό βίντεο και το μόνο που εμποδίζει έναν φωτογράφο να το αξιοποιήσει είναι η έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας. 

Το τρίμηνο εντατικό σεμινάριο κινηματογράφου που οργανώνω εδώ και χρόνια, νομίζω ότι είναι ιδανικό για τον φωτογράφο που δεν μπορεί να διαθέσει ούτε περισσότερο χρόνο ούτε περισσότερα χρήματα για να μάθει τα απαραίτητα εργαλεία για την εισαγωγή και εξέλιξή του στον κόσμο της κινούμενης εικόνας. Τουλάχιστον οι φωτογράφοι που το έχουν παρακολουθήσει μέχρι τώρα με έχουν διαβεβαιώσει ότι το βρήκαν πολύ χρήσιμο. Σε αυτό γνώρισα και το Δημήτρη Ρουστάνη που ήρθε να το παρακολουθήσει για να πάρει έμπνευση σαν φωτογράφος και τελικά γίναμε συνεργάτες (σύντομα θα ανακοινώσουμε τα νέα μας από κοινού εργαστήρια).

Η έμπνευσή μου έρχεται από τα μεγάλα έργα στη ζωγραφική και στη φωτογραφία, ειδικά από τη φωτογραφία κινηματογράφου. Mary Ellen Mark (βραβευμένη φωτογράφος ντοκουμέντου)


10 Σεπ 2017

Μαθήματα Φωτογραφίας και Κινηματογράφου


NY, Andreas Katsikoudis, 2017
Ξεκινάμε όπως τα τελευταία χρόνια τα σεμινάρια μας στο Cinemarian! 

Κάθε Τετάρτη 6 - 8 μ.μ. μαθήματα φωτογραφίας αρχάριων (Οκτώβριο 2017 - Μάιο 2018).  Πληροφορίες

Κάθε Τετάρτη 8 - 10 μ.μ. μαθήματα φωτογραφίας προχωρημένων  (Οκτώβριο 2017 - Μάιο 2018).  Πληροφορίες

Τρίμηνο Εντατικό Μάθημα Κινηματογράφου: Φτιάξε την πρώτη σου ταινία!  Κάθε Δευτέρα 6 - 8 μ.μ. (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2017 και Μάρτιος - Μάιος 2018). Πληροφορίες

Νέο τμήμα: Επεξεργασία Φωτογραφίας με τον συνεργάτη μου Γιώργο Λόη:
Κυριακή 6:00 – 8:00 μ.μ. Έναρξη 15 Οκτωβρίου 2017. Διάρκεια 4 εβδομάδες. Πληροφορίες

Θα συνεχίσουμε φυσικά τα εργαστήρια γυμνού που με  επιτυχία κάναμε πέρσι με τον Δημήτρη Ρουστάνη! Σύντομα περισσότερες πληροφορίες για αυτά...


Μερικές σελίδες μας για να μας γνωρίσετε!


Φωτογραφίες αρχάριων από το περσινό τμήμα υπάρχουν στο blog μας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΛΕΙΣΤΡΟ

Δείγματα δουλειάς από το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 (η φωτογραφική μας  που αποτελείται από απόφοιτους των σεμιναρίων μας με τη συμμετοχή φίλων ερασιτεχνών κι επαγγελματιών φωτογράφων, αλλά και οι εκδηλώσεις που οργανώνουμε με ελεύθερη είσοδο) υπάρχουν εδώ!

Επίσης για περισσότερες φωτογραφίες δείτε τη σελίδα μας στο facebook 

Υπάρχει και σελίδα στο facebook για τα μαθήματα φωτογραφίας και κινηματογράφου (κάντε like για να μαθαίνετε έγκαιρα τις εκδηλώσεις μας και να βρίσκετε ενδιαφέροντα άρθρα για τις αγαπημένες σας τέχνες)


Προσωπικές μου σελίδες: facebook, youtube, twitter, pinterest, instagram   www.andreaskatsikoudis.com

3 Σεπ 2017

Εργαστήρι Γυμνού στη φύση!

Φωτ.: Ανδρέας Κατσικούδης (παρακαλώ όχι αναπαραγωγή των γυμνών φωτ. μου στα κοινωνικά δίκτυα, για τις υπόλοιπες δεν ξεχνάμε να γράψουμε το όνομα του φωτογράφου και το blog του...)


Εργαστήρι Γυμνού στην Πάρνηθα

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου  13:00 - 17:00

Η φωτογράφιση θα γίνει σε επιλεγμένα μέρη της Πάρνηθας  (το ραντεβού μας είναι στο τελεφερίκ), περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στους συμμετέχοντες.

Διάρκεια φωτογράφισης: από δυο ώρες και πάνω (εξαρτάται από τον αριθμό των συμμετεχόντων). 

Ο/η κάθε φωτογράφος θα έχει τουλάχιστον 15 λεπτά την σκηνοθεσία, ενώ τις υπόλοιπες ώρες τραβάει φωτογραφίες λίγο πιο πίσω από αυτόν που έχει την πρωτοβουλία.

Θα δουλέψουμε με φυσικό  και τεχνητό φως και ανακλαστήρες (τους παρέχουμε εμείς). Το μοντέλο μας είναι έμπειρο και βοηθάει πολύ τους αρχάριους όσο αφορά το ποζάρισμα. Οι έμπειροι ξέρουν τι θέλουν. Υπάρχει εξάλλου καθοδήγηση από τους διοργανωτές.

Φυσικά μπορούμε να έχουμε μαζί μας props (αντικείμενα) που χρειαζόμαστε για τη σκηνοθεσία μας (ή απλά να αφήσουμε το φυσικό χώρο και το μοντέλο να δουλέψουν για μας).

Διοργάνωση: Δημήτρης Ρουστάνης, Ανδρέας Κατσικούδης

Κόστος 40 ευρώ (για τους μαθητές του Α.Κ. 30 ευρώ)

και κράτηση θέσης μόνο με προκαταβολή 20 ευρώ στο λογαριασμό:
GR26 0171 7600 0067 6013 1583 253  (τράπεζα Πειραιώς, δικαιούχος Ανδρέας Κατσικούδης, ο καταθέτης γράφει το όνομά του και στέλνει email: akatsikoudis@yahoo.com για ενημέρωση -  στο θέμα: για το ΓΥΜΝΟ και γράφει και το κινητό του στο μήνυμα)

7 - 8 Οκτωβρίου 2017 το Cinemarian θα φιλοξενήσει έκθεση με φωτογραφίες από τα εργαστήρια Γυμνού που έχουμε οργανώσει.  Δωρεάν η συμμετοχή (και για τους καλλιτέχνες και για το κοινό).
Επόμενο εργαστήρι γυμνού: 22 Οκτωβρίου στη θάλασσα!

Πληροφορίες: akatsikoudis@yahoo.com

Ο  Ανδρέας Κατσικούδης διδάσκει φωτογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Cinemarian. Ο Δημήτρης Ρουστάνης είναι επαγγελματίας φωτογράφος με πλήθος συμμετοχών σε εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας και διακρίσεις.


27 Σεπ 2017

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων - Έκθεση Φωτογραφίας

Αφίσα: Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Υπαίθρια Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας

H φωτογραφική ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 παρουσιάζει την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 ομαδική υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

τίτλος έκθεσης
Παππού, γιαγιά, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

Κυριακή  1  Οκτωβρίου 2017, 11:30 - 13:30
Πλατεία Μοναστηρακίου, Αθήνα

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου από το 1990 μέχρι σήμερα. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:
Ιωάννα Τσούμα
Ξακουστή Χελάκη
Φιλοθέη-Μαρία Σκιτζή Βαρδή
Αγγελική Πρέντζα
Μπάμπης Ντιρίντης
Νώντας Κλεάνθης
Ελευθερία Κούντζου
Χρήστος Τσατάλμπασης
Δημήτρης Καλύβεζας
Κονδύλω Μπούσμπουρα
Κarin Skotiniyadis
Βίκυ Γεωργαντά
Στράτος Σκοτεινιάδης
Πέννυ Φραγκάκη
Ζαχαρούλα Καλομινίδου
Κώστας Σκοπελίτης
Γιώργος Λόης
Μπάμπης Αεράκης

Σε περίπτωση βροχής η έκθεση θα γίνει μπροστά από τα ΕΛΤΑ στην Πλατεία Συντάγματος

Επιμέλεια εκδήλωσης: Στράτος Σκοτεινιάδης


24 Σεπ 2017

Μαθήματα Φωτογραφίας για Προχωρημένους


Πρόσφατη επίσκεψη με κάποιους από τους μαθητές μας στο Μπενάκη για το Athens Photo Festival

Επειδή δέχομαι ερωτήσεις για το θέμα τι θα πει προχωρημένοι στη φωτογραφία, από ανθρώπους που θέλουν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια μου και δεν ξέρουν σε ποιο τμήμα να γραφτούν (αυτό ή των αρχάριων) να δώσω λίγες εξηγήσεις εδώ: 

Αναφέρομαι σε ανθρώπους  που γνωρίζουν τη βασική τεχνική της φωτογραφίας, ή μέσα από μαθήματα που έχουν παρακολουθήσει ή μπορεί να είναι αυτοδίδακτοι, και ασχολούνται λίγα χρόνια με τη φωτογραφία. Οι δικοί μαθητές από το τμήμα αρχάριων γίνονται δεκτοί γιατί μέσα σε οκτώ μήνες έχουν μάθει όχι μόνο τα βασικά, αλλά τους έχω κάνει και μια καλή εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία, με αναφορές στην ιστορία της φωτογραφίας και της τέχνης γενικότερα. 

Σε αυτό το τμήμα, λοιπόν, δεν συζητάμε καθόλου για τεχνική, αλλά μόνο για τέχνη! Βλέπουμε φωτογράφους, αναλύουμε κινήματα στη φωτογραφία και στην τέχνη, μιλάμε για δημιουργικότητα και κάνουμε κάθε βδομάδα ασκήσεις. Επίσης ζητάω από το τμήμα αυτό να κάνει παρουσιάσεις και μικρές εργασίες. Η θεωρία και τα παραδείγματα που παρουσιάζουμε γίνονται μετά δημιουργικές ασκήσεις κι εργασίες, γιατί η τέχνη προχωράει μέσα από προσωπική δουλειά κι όχι από παρακολούθηση μόνο κάποιου να μιλάει (όσο καλά κι αν μιλάει...). 

Ακόμη όμως κι αν κάποιος έχει κάνει μαθήματα φωτογραφίας κάπου και ασχολείται χρόνια ίσως να μην μπορεί να παρακολουθήσει αυτό το τμήμα, αν αγνοεί βασικά πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα για έναν φωτογράφο (έχουμε δει αρκετά άτομα τα τελευταία χρόνια που δυστυχώς σπατάλησαν το χρόνο και τα χρήματά τους δίπλα σε άσχετους ανθρώπους...) ή αν η φωτογραφική του δουλειά είναι σε πρωταρχικό στάδιο. Το επίπεδο σε αυτό το τμήμα είναι αρκετά υψηλό, έχουμε στην παρέα μας από επαγγελματίες φωτογράφους μέχρι παθιασμένους ερασιτέχνες - καλλιτέχνες που οργώνουν όλα τα σεμινάρια και μαζεύουν γνώσεις κι εμπειρίες από όπου μπορούν. 

Όποιος δεν είναι σίγουρος σε ποιο τμήμα να γραφτεί, ας έρθει στις παρουσιάσεις των τμημάτων κι ας με βρει μετά να συζητήσουμε (ας έχει μαζί του και καμιά δεκαριά φωτογραφίες σε ένα στικάκι...). 




              Ιωάννα Τσούμα, Έπαινος στο  Photo Marathon 2016, εκτέθηκε στο Athens Photo Festival (μαθήτριά μας)

17 Σεπ 2017

Γιατί οι φωτογράφοι χρειάζονται το βίντεο

Φωτ.: Κώστας Παρούσης
Ο σύγχρονος επαγγελματίας φωτογράφος χρειάζεται να γνωρίζει κι από βίντεο, άσχετα αν δεν είναι το εργαλείο με το οποίο συστηματικά δουλεύει. Αυτό όμως απαιτεί να έχει παρακολουθήσει σχετικά μαθήματα ή ακόμη καλύτερα μαθήματα κινηματογράφου.

Για να δούμε μερικούς λόγους:


  • Από την εποχή που το ίντερνετ έγινε γρήγορο, οι ιστοσελίδες των ΜΜΕ είδαν ότι το βίντεο τους έφερνε κοινό, άρα και διαφημίσεις, και άρχισαν να ζητούν από τους φωτορεπόρτερ μικρά βίντεο. Υπήρξε και εφημερίδα στις ΗΠΑ που έδωσε σε απλούς δημοσιογράφους smartphones και τους έκανε εντατικά μαθήματα φωτογραφίας και βίντεο... Θυμάμαι που παρακολουθούσα για χρόνια το διαδικτυακό περιοδικό Digital Journalist το οποίο υποστήριζε σθεναρά από τους πρώτους στο χώρο  ότι οι φωτογράφοι πρέπει να μάθουν να δουλεύουν και με το βίντεο, αν θέλουν να επιβιώσουν. Τελικά ο εκδότης αυτού του περιοδικού το παράτησε, γιατί έγινε επιτυχημένος εκπαιδευτής φωτογράφων σε αυτό το αντικείμενο  και δεν είχε χρόνο να τρέχει και το περιοδικό...
  • Κάποιες φορές ο πελάτης του θα ζητήσει ένα βίντεο για τη σελίδα του. Μια απλή κάλυψη, με εύκολο θέμα, ένα τρίποδο, που θέλει απλό μοντάζ και λίγη μουσική, μπορεί να γίνει εύκολα από έναν φωτογράφο που έχει τις σχετικές γνώσεις. Δεν χρειάζεται να φωνάξει άλλον συνεργάτη για λίγα λεπτά βίντεο...
  • Είναι χρήσιμο για την προώθηση της δουλειάς του. Μικρά βίντεο με back stage κάλυψη και λίγες δηλώσεις από τους συντελεστές ενός πρότζεκτ, είναι μια ωραία παρουσίαση - προβολή για την ιστοσελίδα του ή για τα κοινωνικά δίκτυα. Κάνει τη διαφορά που χρειάζεται ως επαγγελματίας για να ξεχωρίσει.
  • Σε ορισμένα είδη φωτογραφίας όπως το κοινωνικό ρεπορτάζ ή την ταξιδιωτική φωτογραφία, μικρά κλιπ μπορούν να δώσουν άλλη διάσταση στη δουλειά του φωτογράφου. Σήμερα είναι πολλοί αυτοί που παντρεύουν φωτογραφία, κείμενο,  ήχους, βίντεο και γραφικές παραστάσεις για την παρουσίαση της δουλειάς τους. Υπάρχει εξάλλου και η κατηγορία του web doc που χρησιμοποιεί όλα τα προηγούμενα με ένα διαδραστικό τρόπο (το κοινό μπορεί να πλοηγηθεί με τον τρόπο που θέλει ανάμεσα στα διάφορα στοιχεία της παρουσίασης). 
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που εκδίδονται πια πολλά σχετικά βιβλία, με τίτλους όπως DSLR video για φωτογράφους κλπ.

Η διάκριση τώρα ανάμεσα στο βίντεο και στον κινηματογράφο, είναι στην αισθητική που σχετίζεται με την παραγωγή. Η κινηματογραφική προσέγγιση είναι περισσότερο καλλιτεχνική, πράγμα που σημαίνει προσεγμένο κάδρο και σύνθεση, ιδανικό φως, κινήσεις της κάμερας, σενάριο που έχει αρχή, μέση και τέλος, ρυθμός σε όλα τα στάδια, άψογος ήχος, καλό μοντάζ... Υπάρχουν "κανόνες" στην κινηματογραφική αφήγηση, η οποία φαίνεται να ενδιαφέρει πάλι κάποια είδη φωτογραφίας περισσότερο από κάποια άλλα - όπως ο γάμος, η μόδα και η διαφήμιση, αλλά και το ντοκουμέντο που συνορεύει με το ντοκιμαντέρ.

Έπειτα ήταν και ο κινηματογράφος: Τα μυστήρια της Νέας Υόρκης με την Pearl White, οι μεγάλες ταινίες του Griffith, το Σπασμένο κρίνο, οι πρώτες ταινίες του Stroheim, Τα αρπαχτικά, ο Αϊζενστάιν, και συγκεκριμένα το Θωρηκτό Ποτέμκιν, και τέλος η Ιωάννα της Λωρραίνης του Dreyer αυτά μου έμαθαν να βλέπω. Henri Cartier - Bresson

Η εισαγωγή του φωτογράφου στον κόσμο του κινηματογράφου θα τον βοηθήσει ανάμεσα στα άλλα να φτιάξει και μια καλύτερη αισθητική και να βρει έμπνευση σε διάφορα επίπεδα (θεματολογία, σκηνοθεσία, φωτισμό, χρώμα κλπ).  

Μια SLR ή Mirrorless (και πολλά πια κινητά τηλέφωνα) μπορεί να τραβήξει πολύ καλό βίντεο και το μόνο που εμποδίζει έναν φωτογράφο να το αξιοποιήσει είναι η έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας. 

Το τρίμηνο εντατικό σεμινάριο κινηματογράφου που οργανώνω εδώ και χρόνια, νομίζω ότι είναι ιδανικό για τον φωτογράφο που δεν μπορεί να διαθέσει ούτε περισσότερο χρόνο ούτε περισσότερα χρήματα για να μάθει τα απαραίτητα εργαλεία για την εισαγωγή και εξέλιξή του στον κόσμο της κινούμενης εικόνας. Τουλάχιστον οι φωτογράφοι που το έχουν παρακολουθήσει μέχρι τώρα με έχουν διαβεβαιώσει ότι το βρήκαν πολύ χρήσιμο. Σε αυτό γνώρισα και το Δημήτρη Ρουστάνη που ήρθε να το παρακολουθήσει για να πάρει έμπνευση σαν φωτογράφος και τελικά γίναμε συνεργάτες (σύντομα θα ανακοινώσουμε τα νέα μας από κοινού εργαστήρια).

Η έμπνευσή μου έρχεται από τα μεγάλα έργα στη ζωγραφική και στη φωτογραφία, ειδικά από τη φωτογραφία κινηματογράφου. Mary Ellen Mark (βραβευμένη φωτογράφος ντοκουμέντου)


10 Σεπ 2017

Μαθήματα Φωτογραφίας και Κινηματογράφου


NY, Andreas Katsikoudis, 2017
Ξεκινάμε όπως τα τελευταία χρόνια τα σεμινάρια μας στο Cinemarian! 

Κάθε Τετάρτη 6 - 8 μ.μ. μαθήματα φωτογραφίας αρχάριων (Οκτώβριο 2017 - Μάιο 2018).  Πληροφορίες

Κάθε Τετάρτη 8 - 10 μ.μ. μαθήματα φωτογραφίας προχωρημένων  (Οκτώβριο 2017 - Μάιο 2018).  Πληροφορίες

Τρίμηνο Εντατικό Μάθημα Κινηματογράφου: Φτιάξε την πρώτη σου ταινία!  Κάθε Δευτέρα 6 - 8 μ.μ. (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2017 και Μάρτιος - Μάιος 2018). Πληροφορίες

Νέο τμήμα: Επεξεργασία Φωτογραφίας με τον συνεργάτη μου Γιώργο Λόη:
Κυριακή 6:00 – 8:00 μ.μ. Έναρξη 15 Οκτωβρίου 2017. Διάρκεια 4 εβδομάδες. Πληροφορίες

Θα συνεχίσουμε φυσικά τα εργαστήρια γυμνού που με  επιτυχία κάναμε πέρσι με τον Δημήτρη Ρουστάνη! Σύντομα περισσότερες πληροφορίες για αυτά...


Μερικές σελίδες μας για να μας γνωρίσετε!


Φωτογραφίες αρχάριων από το περσινό τμήμα υπάρχουν στο blog μας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΛΕΙΣΤΡΟ

Δείγματα δουλειάς από το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 (η φωτογραφική μας  που αποτελείται από απόφοιτους των σεμιναρίων μας με τη συμμετοχή φίλων ερασιτεχνών κι επαγγελματιών φωτογράφων, αλλά και οι εκδηλώσεις που οργανώνουμε με ελεύθερη είσοδο) υπάρχουν εδώ!

Επίσης για περισσότερες φωτογραφίες δείτε τη σελίδα μας στο facebook 

Υπάρχει και σελίδα στο facebook για τα μαθήματα φωτογραφίας και κινηματογράφου (κάντε like για να μαθαίνετε έγκαιρα τις εκδηλώσεις μας και να βρίσκετε ενδιαφέροντα άρθρα για τις αγαπημένες σας τέχνες)


Προσωπικές μου σελίδες: facebook, youtube, twitter, pinterest, instagram   www.andreaskatsikoudis.com

3 Σεπ 2017

Εργαστήρι Γυμνού στη φύση!

Φωτ.: Ανδρέας Κατσικούδης (παρακαλώ όχι αναπαραγωγή των γυμνών φωτ. μου στα κοινωνικά δίκτυα, για τις υπόλοιπες δεν ξεχνάμε να γράψουμε το όνομα του φωτογράφου και το blog του...)


Εργαστήρι Γυμνού στην Πάρνηθα

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου  13:00 - 17:00

Η φωτογράφιση θα γίνει σε επιλεγμένα μέρη της Πάρνηθας  (το ραντεβού μας είναι στο τελεφερίκ), περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στους συμμετέχοντες.

Διάρκεια φωτογράφισης: από δυο ώρες και πάνω (εξαρτάται από τον αριθμό των συμμετεχόντων). 

Ο/η κάθε φωτογράφος θα έχει τουλάχιστον 15 λεπτά την σκηνοθεσία, ενώ τις υπόλοιπες ώρες τραβάει φωτογραφίες λίγο πιο πίσω από αυτόν που έχει την πρωτοβουλία.

Θα δουλέψουμε με φυσικό  και τεχνητό φως και ανακλαστήρες (τους παρέχουμε εμείς). Το μοντέλο μας είναι έμπειρο και βοηθάει πολύ τους αρχάριους όσο αφορά το ποζάρισμα. Οι έμπειροι ξέρουν τι θέλουν. Υπάρχει εξάλλου καθοδήγηση από τους διοργανωτές.

Φυσικά μπορούμε να έχουμε μαζί μας props (αντικείμενα) που χρειαζόμαστε για τη σκηνοθεσία μας (ή απλά να αφήσουμε το φυσικό χώρο και το μοντέλο να δουλέψουν για μας).

Διοργάνωση: Δημήτρης Ρουστάνης, Ανδρέας Κατσικούδης

Κόστος 40 ευρώ (για τους μαθητές του Α.Κ. 30 ευρώ)

και κράτηση θέσης μόνο με προκαταβολή 20 ευρώ στο λογαριασμό:
GR26 0171 7600 0067 6013 1583 253  (τράπεζα Πειραιώς, δικαιούχος Ανδρέας Κατσικούδης, ο καταθέτης γράφει το όνομά του και στέλνει email: akatsikoudis@yahoo.com για ενημέρωση -  στο θέμα: για το ΓΥΜΝΟ και γράφει και το κινητό του στο μήνυμα)

7 - 8 Οκτωβρίου 2017 το Cinemarian θα φιλοξενήσει έκθεση με φωτογραφίες από τα εργαστήρια Γυμνού που έχουμε οργανώσει.  Δωρεάν η συμμετοχή (και για τους καλλιτέχνες και για το κοινό).
Επόμενο εργαστήρι γυμνού: 22 Οκτωβρίου στη θάλασσα!

Πληροφορίες: akatsikoudis@yahoo.com

Ο  Ανδρέας Κατσικούδης διδάσκει φωτογραφία και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Cinemarian. Ο Δημήτρης Ρουστάνης είναι επαγγελματίας φωτογράφος με πλήθος συμμετοχών σε εκθέσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας και διακρίσεις.


ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ