|
ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ
|
Λουλουδάκια,
αρκουδάκια, ηλιοβασιλέματα, λίγη θάλασσα
και πολλά σύννεφα...
Είναι φωτογραφία
- που θα συγκινήσει τον
οποιοδήποτε - το λουλούδι
που θα βγάλω στον κήπο μου και στη
συνέχεια θα παίξω κανένα τέταρτο με τα
δεκάδες έτοιμα φίλτρα που υπάρχουν;
Αν είμαι
ιδιαίτερα κοινωνικός στα social
media σίγουρα θα γεμίσω με
like, καρδούλες
και σχετικά σχόλια – αυτό δίνει αξία
στη φωτογραφία μου; ή απλά επιβεβαιώνει
τις καλές μου δημόσιες σχέσεις;
Τι πρόβλημα
έχουμε με αυτά; Κανένα! Απλά μη χάνουμε
τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος,
ξεχνάμε εντελώς την τέχνη της φωτογραφίας
και νομίζουμε ότι παράγουμε αριστουργήματα...
Όπως όταν
διαβάζουμε κάποιο κόμικ του Ντίσνεϊ
ξέρουμε ότι απλά χαλαρώνουμε κι όχι
ότι εντρυφούμε σε λογοτεχνία αξιώσεων...
έτσι πρέπει να ξέρουμε κι ότι οι
φωτογραφίες τέτοιας ευκολίας (ευχάριστες,
διακοσμητικές, πικτοριαλιστικές,
απλοϊκές), όπως οι περισσότερες στο
instagram (αλλά
και στο facebook!)
δεν προσφέρουν και πολλά στην αγαπημένη
μας τέχνη...
Βέβαια το
instagram το
χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότεροι
επαγγελματίες ή καλλιτέχνες φωτογράφοι.
Αυτό που έχει σημασία είναι η διάκριση
ανάμεσα στον εντυπωσιασμό και τη
φωτογραφία που έχει κάτι να πει... Οπότε
προσέχετε ποιον “ακολουθείτε”...
Τα τελευταία
χρόνια έχουμε δει τόσο επεξεργασμένες
φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα
(πικτοριαλιστικές, με την κακή έννοια...)
σε σημείο που έχουμε κουραστεί από το
ψεύτικο χρώμα και την ανυπαρξία θέματος,
ουσίας, άποψης...
Στο διαδίκτυο
υπάρχουν τα πάντα – από τα καλύτερα
μέχρι τα χειρότερα. Έχουμε την παιδεία
και την αισθητική να καταλάβουμε τις
διαφορές, τις σημασίες και τη σχετική
τους αξία;
Αν αγαπάμε
τη φωτογραφία και θέλουμε να εξασκήσουμε
λίγο το βλέμμα μας, ας ξεκινήσουμε με
μια έρευνα: βάλτε στο google
“masters of photography”!
Κι ας σας
ξενίσουν οι φωτογραφίες που θα δείτε,
δώστε τους λίγο χρόνο και λίγη προσοχή,
γιατί το μάτι μας έχει συνηθίσει πια σε
πολύ ρηχές και ψεύτικες εικόνες...
Ποια είναι
η γνώμη σας για το instagram;
Ο αγαπημένος σας φωτογράφος;
Πόση ώρα ξοδεύετε για τη λήψη και πόση
για την επεξεργασία;