30 Οκτ 2015

Προβολή Ταινιών Μικρού Μήκους (Αθήνα)


Μετά το πολύ επιτυχημένο αφιέρωμα στην κωμωδία, κατά το μήνα Οκτώβριο, η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας αφιερώνει το Νοέμβριο στο Ελληνικό σινεμά.

 Έτσι, την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, θα προβληθούν έξι ταινίες μικρού μήκους από νέους Έλληνες δημιουργούς: τον Λάμπρο Γεωργόπουλο, τον Βασίλη Γουδέλη, τον Νίκο Κατράκη, τον Αντρέα Κατσικούδη, τον Γιώργο Μπουγιούκο και τον Σπύρο Σκάνδαλο. 

Η προβολή θα γίνει όπως πάντα στο σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά, εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να συνεισφέρετε στο Καλάθι της Αλληλεγγύης, φέρνοντας μαζί σας τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Η εκδήλωση στο facebook

27 Οκτ 2015

Ο επαγγελματίας φωτογράφος σήμερα

Επειδή σήμερα όλοι νομίζουν ότι έγιναν φωτογράφοι (κάποιοι μάλιστα μόνο και μόνο γιατί αγόρασαν SLR...) παραθέτω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Photobusiness: 
Τουρίστρια στο Μουσείο Δελφών (φωτ.:δική μου)

Του φωτογράφου Αντώνη Καραγιαννάκη

Στο εβδομαδιαίο on line περιοδικό Ρhotobusiness weekly No 251 της 8-9-2014 καθώς
και στο έντυπο περιοδικό Photobusiness Νο 53 δημοσιεύθηκε άρθρο με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου, για το μέλλον της επαγγελματικής
φωτογραφίας σήμερα στον κόσμο και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Εάν κρίνω από τις αντιδράσεις - τηλέφωνα, μηνύματα, επισκέψεις στις διαδικτυακές σελίδες- σχημάτισα την εντύπωση ότι πάρα πολλοί δεν κατάλαβαν αυτά που ήθελα να πω. Όλοι προσέγγιζαν τo θέμα με όρους των δεκαετιών 1970-80 (για να μην γυρίσουμε ακόμα πιο πίσω). Είναι προφανές ότι δυσκολεύονται να το συνειδητοποιήσουν και δεν αντιλαμβάνονται ότι σε πολύ λίγα χρόνια ο φωτογράφος και τα φωτογραφικά καταστήματα με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα δεν θα υπάρχουν. Θα έχουν κλείσει.

Ρωτήστε όσους πήγαν τον Σεπτέμβριο στην Ρhotokina. Τι άλλαξε με τον ερχομό της ψηφιακής τεχνολογίας; Τα πάντα. Ήρθαν τα πάνω κάτω. Από το “Ζουμ Τριαλαριλαρό” που βλέπουμε σήμερα, όπως φωτογραφίες selfies ποσταρισμένες στο facebook και σε διάφορα άλλα social media, την τρέλα με τα smartphone και τα tablet κλπ. αλλά και όλους όσους ασχολούνται έτσι για την πλάκα τους με την φωτογραφία, ξύπνησε μέσα τους ο καλλιτέχνης και το είδαν φωτογράφοι. Έτσι, ξαφνικά (δίχως να κατέχουν ούτε τις βασικές γνώσεις). Μάλιστα πλασάρονται ως επαγγελματίες με ειδικότητα την φωτογράφηση γάμου-βάπτισης!

Θυμίζω ότι στην εποχή του film αυτοί, οι σημερινοί γκατζετάκηδες τραβούσαν το πολύ
100-150 φωτογραφίες τον χρόνο (2-4 film). Άσε που πολλοί δεν ήξεραν να βάλουν και να βγάλουν το film στην φωτογραφική μηχανή...

Έχουμε τρελαθεί τελείως... Νομίζουν ότι με μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή DSLR και χωρίς κανένα άλλο κόστος ότι έγιναν και φωτογράφοι. Επειδή στην Ελλάδα είμαστε που τίποτα δεν είναι αδύνατο μίας και μιλάμε για τους «Νεοελληναράδες», πού τα ξέρουν όλα, (οικονομολόγοι, σεισμολόγοι, μετεωρολόγοι, συγκοινωνιολόγοι) δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρουν και κάμποση φωτογραφία, να μην είναι professional photogapher. H αγορά είναι πλημμυρισμένη από τέτοια ψώνια.

Ας μπούμε στο θέμα μας. Όλες οι τέχνες έχουν και την τεχνική τους. Η τεχνική στην φωτογραφία, την ζωγραφική, την μουσική όπως και σε όλες τις τέχνες είναι αναγκαία προϋπόθεση. Όμως από μόνη της η τεχνική δεν κάνει τέχνη. Δεν μπορείς να ζωγραφίσεις εάν δεν ξέρεις σχέδιο, τα χρώματα, την ανάμιξη των χρωμάτων, πώς να χρησιμοποιείς τα πινέλα κλπ. Βέβαια το ότι κάποιος μπορεί να ξέρει από χρώματα και πινέλα αυτό δεν τον κάνει και ζωγράφο. Μπορεί να είναι καλός ελαιοχρωματιστής (μπογιατζής).

Δεν μπορείς να γράψεις μουσική α) εάν δεν ξέρεις τις μουσικές κλίμακες, β) βασικά στοιχεία αρμονίας, γ) ένα μουσικό όργανο κλπ .Αυτός που ξέρει μόνον ένα μουσικό όργανο είναι ένας απλός οργανοπαίχτης. Δεν παράγει μουσική. Το ότι κάποιος γράφει στίχους για τραγούδια δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα ...και τραγουδιστής.

Το ίδιο γίνεται και στην φωτογραφία. Το ότι κάποιος γνωρίζει τον χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής ή την θεωρία αυτό δεν τον κάνει οπωσδήποτε και φωτογράφο: δεν μπορεί ξέρει τα πάντα για την φωτογραφία. Ο φωτογράφος για να είναι φωτογράφος θα πρέπει να γνωρίζει την φιλοσοφία της φωτογραφίας, την τέχνη και την τεχνική της λήψης, το φως, το κάδρο, την εκτύπωση, το contrast, τα χρώματα, τον χρωματικό κύκλο, την χρωματική διόρθωση κλπ.

Η φωτογραφία όπως όλες οι τέχνες είναι μεράκι, είναι γοητεία είναι έρωτας. Όχι αυτό που στην πλειοψηφία γίνεται σήμερα: Λήψεις, εγγραφή σε ένα CD η DVD, αποστολή σε ένα εργαστήριο album, τύπωμα.

Έχει πέσει πάρα πολύ η ποιότητα της φωτογραφίας την τελευταία δεκαετία.

Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Photobusiness τ. 259, 3 /11/2014

22 Οκτ 2015

Καλλιτεχνικό Εργαστήριο Λαμπρινός - Μαρίνης


Ο Νίκος Λαμπρινός κι ο Νίκος Μαρίνης είναι δυο πολύ αξιόλογοι νέοι καλλιτέχνες που γνώρισα στο φιλόξενο χώρο του Cinemarian.

Έχουν ιδρύσει καλλιτεχνικό εργαστήριο στην Αθήνα (κοντά στο Χίλτον) και έχουν ήδη τις πρώτες τους επιτυχίες (π.χ. εισαγωγή στην Καλών Τεχνών).

Αν ενδιαφέρεστε, λοιπόν, για προετοιμασία καλών τεχνών (Ελλάδας και εξωτερικού), ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, ζωγραφική (για ενήλικες), animation - σκηνοθεσία και παραγωγή ταινίας, κατασκευή κούκλας, εικαστικά και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά...

...πρέπει να δείτε το χώρο τους και να συζητήσετε μαζί τους!

Ιώνος Δραγούμη 36 (όπισθεν Χίλτον)
69477404458 - 69323388051 - lamprinosmarinis@gmail.com

19 Οκτ 2015

Timeless City Ιstanbul & Faces




Είχα καιρό να δω τόσο καλή έκθεση στην Αθήνα! Τρέξτε να τη δείτε...

Ο Mustafa Dedeoglu, όπως όλοι οι σημαντικοί φωτογράφοι, δεν παρουσιάζει απλά την Κωνσταντινούπολη, αλλά τη δική του Κωνσταντινούπολη...

Λίγα στοιχεία από το δελτίο τύπου της έκθεσης:

Το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα,
σε συνεργασία με την Image Gallery, διοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας 
του Mustafa Dedeoğlu με τίτλο "Timeless City İstanbul and Faces" στην 
Image Gallery.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 17 - 25 Οκτωβρίου 2015.
Η έκθεση με τίτλο "Timeless City Istanbul & Faces" είναι το αποτέλεσμα 8 χρόνων
 δουλειάς και αντανακλά τη μοναδική ατμόσφαιρα που αποπνέει η ιστορία της
 Κωνσταντινούπολης - που αν και έχει φιλοξενήσει εδώ και αιώνες πολλές και
διαφορετικές κουλτούρες - η μαγευτική εικόνα της έχει παραμείνει απαράλλακτη
στο πέρασμα του χρόνου.
«Βλέπω τις φωτογραφίες μου ως έναν τρόπο αφήγησης μιας ιστορίας και όχι ως 
μία απλή καταγραφή. Το να βγάζω φωτογραφίες αποτελεί για μένα τρόπο έκφρασης,
 κατανοώ πώς βλέπω τον εαυτό μου, τον κόσμο γύρω μου και πώς αυτό με κάνει 
να αισθάνομαι» δηλώνει ο ίδιος ο Mustafa καθώς μας συστήνεται.
Η δουλειά του Mustafa Dedeoğlu έχει δημοσιευτεί σε διάφορα τοπικά και διεθνή
έντυπα που ασχολούνται με την τέχνη. Ο καλλιτέχνης επίσης επικοινωνεί το έργο του
μέσα από εκθέσεις. Έχει παρουσιάσει έργα του στη Ρωσία, την Ισπανία, τη
Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία, το Κόσσοβο, την ΠΓΔΜ, την Αμερική, την
 Τεχεράνη και τη Γαλλία.
Και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του (στα Αγγλικά)

16 Οκτ 2015

Ελεύθερη Σπουδή Φωτογραφίας - Πειραϊκός Σύνδεσμος


Όσοι φίλοι και φίλες της φωτογραφίας βρίσκονται κοντά στον Πειραιά πρέπει να σκεφτούν σοβαρά και τα μαθήματα φωτογραφίας που κάνει εκεί ο Κίμωνας Αξαόπουλος.

Ο Κίμωνας είναι ο ιδρυτής του Φωτογραφικού Εργαστηρίου του Πειραϊκού Συνδέσμου και διδάσκει φωτογραφία για 26 χρόνια εκεί! Έχω συζητήσει αρκετές φορές μαζί του και τον εκτιμώ ως άνθρωπο και φωτογράφο! Επίσης από μαθητές μου που παρακολούθησαν κάποια στιγμή τα μαθήματα φωτογραφίας του άκουσα τα καλύτερα λόγια...

Ναι, είναι συχνό φαινόμενο οι εραστές της φωτογραφίας (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) να πηγαίνουν σε διάφορα σεμινάρια για να διευρύνουν τους φωτογραφικούς τους ορίζοντες...

Για πληροφορίες:

 Kίμων Aξαόπουλος
Καθηγητής φωτογραφίας
6932-305880
 kimon@otenet.gr

9 Οκτ 2015

Άρθρα για τον κινηματογράφο


Ενώ είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε σε λίγες μέρες το νέο μας τρίμηνο σεμινάριο κινηματογράφου στην Αθήνα - στο φιλόξενο χώρο του Cinemarian, δείτε πληροφορίες παρακάτω... - ας βάλω εδώ μερικά από τα άρθρα που έχω γράψει για τον κινηματογράφο!

ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ! 


Γυρίζοντας ταινία με SLR


ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (link)


ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ - Οι δυσκολίες... 


ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ! (link)


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΗΧΟΣ (link)


Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (link)


Η ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (link)


6 Οκτ 2015

EΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΚΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ


Η Μαρία Καρβουνίδου (πολλά χρόνια συνεργάζομαι μαζί της στο θέατρο, κινηματογράφο και διοργάνωση φεστιβάλ) διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το εργαστήριο αυτό!

Στο πλαίσιο της δράσης IMPROject “xenos” το εργαστήρι έχει ως πυρήνα το θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Οι συμμετέχοντες μέσα από ασκήσεις και σκηνικούς πειραματισμούς θα δημιουργήσουν μια ομάδα αυτοσχεδιασμού με στόχο την παρουσίαση μίας ή περισσότερων παραστάσεων/ δράσεων στο πλαίσιο ενός Δια-καλλιτεχνικού Φεστιβάλ Αυτοσχεδιασμού (IMPROject “xenos”) που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2016. Η ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί, συν-δημιουργήσει και συμπράξει επί σκηνής με άλλους συμμετέχοντες (καλλιτέχνες ή ομάδες) του Φεστιβάλ και να αναπτύξει στην πράξη όλα όσα εξερεύνησε και διδάχθηκε κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου.

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ SourLiBooM 
www.sourliboom.com  - ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ


5 Οκτ 2015

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Όσλο 2014
Αυτοτελές σεμινάριο φωτογραφίας

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

9:00 – 13:00 στο Φιλοπάππου

Ξεκινώντας από παρουσίαση φωτογραφιών καλών, αλλά κι αποτυχημένων (!) ταξιδιωτικής φωτογραφίας θα μιλήσουμε για όλα τα τεχνικά κι αισθητικά στοιχεία που πρέπει να έχει μια καλή ταξιδιωτική φωτογραφία.

Θα κάνουμε επίσης βόλτα γύρω από την Ακρόπολη για να δοκιμάσουμε να τραβήξουμε φωτογραφίες έχοντας στο μυαλό μας θέματα σωστού καδραρίσματος, σύνθεσης και κατεύθυνσης του φωτός.

Θα γίνει ακόμη μια σύντομη επανάληψη της βασικής τεχνικής που χρειάζονται όλοι οι φωτογράφοι (διαφράγματα, ταχύτητες, ISO, φακοί, χειρισμός φωτός) και θα συζητήσουμε για θέματα εξοπλισμού και σωστής προετοιμασίας.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σε ηλεκτρονική μορφή πλούσιο υλικό για να συνεχίσουν τη μελέτη μόνοι τους!


Πόλη του Μεξικού 2005 (με κόμπακτ μηχανή των 4 μεγαπίξελ!)

Πληροφορίες:

Πότε: Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, 9:00 – 13:00

Πού: Φιλοπάππου, Αθήνα

Δάσκαλος: Ανδρέας Κατσικούδης (11 χρόνια δάσκαλος φωτογραφίας)

Κόστος: 30 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής (με όνομα, κινητό τηλέφωνο και αναφορά ότι σας ενδιαφέρει το σεμινάριο Ταξιδιωτικής Φωτογραφίας): akatsikoudis@yahoo.com

Μαζί μας: καπέλο, νερό, τη φωτογραφική μας (!), usb μνήμη (για να δοθεί υλικό), προαιρετικά φωτογραφίες μας ταξιδιωτικές για κριτική (μέχρι 12 φ. ο καθένας - θα υπάρχει λάπτοπ) και καλή διάθεση!

Σε περίπτωση βροχής το μάθημα θα γίνει σε κλειστό χώρο εκεί κοντά...



Επόμενο αυτοτελές σεμινάριο:

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 με θέμα “Φωτογραφία Δρόμου”


Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο: Εισαγωγή στη Φωτογραφία (υπάρχει σύνδεσμος δίπλα...)

30 Οκτ 2015

Προβολή Ταινιών Μικρού Μήκους (Αθήνα)


Μετά το πολύ επιτυχημένο αφιέρωμα στην κωμωδία, κατά το μήνα Οκτώβριο, η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας αφιερώνει το Νοέμβριο στο Ελληνικό σινεμά.

 Έτσι, την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, θα προβληθούν έξι ταινίες μικρού μήκους από νέους Έλληνες δημιουργούς: τον Λάμπρο Γεωργόπουλο, τον Βασίλη Γουδέλη, τον Νίκο Κατράκη, τον Αντρέα Κατσικούδη, τον Γιώργο Μπουγιούκο και τον Σπύρο Σκάνδαλο. 

Η προβολή θα γίνει όπως πάντα στο σπίτι της Μεσοποταμίας, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά, εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να συνεισφέρετε στο Καλάθι της Αλληλεγγύης, φέρνοντας μαζί σας τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Η εκδήλωση στο facebook

27 Οκτ 2015

Ο επαγγελματίας φωτογράφος σήμερα

Επειδή σήμερα όλοι νομίζουν ότι έγιναν φωτογράφοι (κάποιοι μάλιστα μόνο και μόνο γιατί αγόρασαν SLR...) παραθέτω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Photobusiness: 
Τουρίστρια στο Μουσείο Δελφών (φωτ.:δική μου)

Του φωτογράφου Αντώνη Καραγιαννάκη

Στο εβδομαδιαίο on line περιοδικό Ρhotobusiness weekly No 251 της 8-9-2014 καθώς
και στο έντυπο περιοδικό Photobusiness Νο 53 δημοσιεύθηκε άρθρο με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου, για το μέλλον της επαγγελματικής
φωτογραφίας σήμερα στον κόσμο και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Εάν κρίνω από τις αντιδράσεις - τηλέφωνα, μηνύματα, επισκέψεις στις διαδικτυακές σελίδες- σχημάτισα την εντύπωση ότι πάρα πολλοί δεν κατάλαβαν αυτά που ήθελα να πω. Όλοι προσέγγιζαν τo θέμα με όρους των δεκαετιών 1970-80 (για να μην γυρίσουμε ακόμα πιο πίσω). Είναι προφανές ότι δυσκολεύονται να το συνειδητοποιήσουν και δεν αντιλαμβάνονται ότι σε πολύ λίγα χρόνια ο φωτογράφος και τα φωτογραφικά καταστήματα με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα δεν θα υπάρχουν. Θα έχουν κλείσει.

Ρωτήστε όσους πήγαν τον Σεπτέμβριο στην Ρhotokina. Τι άλλαξε με τον ερχομό της ψηφιακής τεχνολογίας; Τα πάντα. Ήρθαν τα πάνω κάτω. Από το “Ζουμ Τριαλαριλαρό” που βλέπουμε σήμερα, όπως φωτογραφίες selfies ποσταρισμένες στο facebook και σε διάφορα άλλα social media, την τρέλα με τα smartphone και τα tablet κλπ. αλλά και όλους όσους ασχολούνται έτσι για την πλάκα τους με την φωτογραφία, ξύπνησε μέσα τους ο καλλιτέχνης και το είδαν φωτογράφοι. Έτσι, ξαφνικά (δίχως να κατέχουν ούτε τις βασικές γνώσεις). Μάλιστα πλασάρονται ως επαγγελματίες με ειδικότητα την φωτογράφηση γάμου-βάπτισης!

Θυμίζω ότι στην εποχή του film αυτοί, οι σημερινοί γκατζετάκηδες τραβούσαν το πολύ
100-150 φωτογραφίες τον χρόνο (2-4 film). Άσε που πολλοί δεν ήξεραν να βάλουν και να βγάλουν το film στην φωτογραφική μηχανή...

Έχουμε τρελαθεί τελείως... Νομίζουν ότι με μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή DSLR και χωρίς κανένα άλλο κόστος ότι έγιναν και φωτογράφοι. Επειδή στην Ελλάδα είμαστε που τίποτα δεν είναι αδύνατο μίας και μιλάμε για τους «Νεοελληναράδες», πού τα ξέρουν όλα, (οικονομολόγοι, σεισμολόγοι, μετεωρολόγοι, συγκοινωνιολόγοι) δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρουν και κάμποση φωτογραφία, να μην είναι professional photogapher. H αγορά είναι πλημμυρισμένη από τέτοια ψώνια.

Ας μπούμε στο θέμα μας. Όλες οι τέχνες έχουν και την τεχνική τους. Η τεχνική στην φωτογραφία, την ζωγραφική, την μουσική όπως και σε όλες τις τέχνες είναι αναγκαία προϋπόθεση. Όμως από μόνη της η τεχνική δεν κάνει τέχνη. Δεν μπορείς να ζωγραφίσεις εάν δεν ξέρεις σχέδιο, τα χρώματα, την ανάμιξη των χρωμάτων, πώς να χρησιμοποιείς τα πινέλα κλπ. Βέβαια το ότι κάποιος μπορεί να ξέρει από χρώματα και πινέλα αυτό δεν τον κάνει και ζωγράφο. Μπορεί να είναι καλός ελαιοχρωματιστής (μπογιατζής).

Δεν μπορείς να γράψεις μουσική α) εάν δεν ξέρεις τις μουσικές κλίμακες, β) βασικά στοιχεία αρμονίας, γ) ένα μουσικό όργανο κλπ .Αυτός που ξέρει μόνον ένα μουσικό όργανο είναι ένας απλός οργανοπαίχτης. Δεν παράγει μουσική. Το ότι κάποιος γράφει στίχους για τραγούδια δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα ...και τραγουδιστής.

Το ίδιο γίνεται και στην φωτογραφία. Το ότι κάποιος γνωρίζει τον χειρισμό της φωτογραφικής μηχανής ή την θεωρία αυτό δεν τον κάνει οπωσδήποτε και φωτογράφο: δεν μπορεί ξέρει τα πάντα για την φωτογραφία. Ο φωτογράφος για να είναι φωτογράφος θα πρέπει να γνωρίζει την φιλοσοφία της φωτογραφίας, την τέχνη και την τεχνική της λήψης, το φως, το κάδρο, την εκτύπωση, το contrast, τα χρώματα, τον χρωματικό κύκλο, την χρωματική διόρθωση κλπ.

Η φωτογραφία όπως όλες οι τέχνες είναι μεράκι, είναι γοητεία είναι έρωτας. Όχι αυτό που στην πλειοψηφία γίνεται σήμερα: Λήψεις, εγγραφή σε ένα CD η DVD, αποστολή σε ένα εργαστήριο album, τύπωμα.

Έχει πέσει πάρα πολύ η ποιότητα της φωτογραφίας την τελευταία δεκαετία.

Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Photobusiness τ. 259, 3 /11/2014

22 Οκτ 2015

Καλλιτεχνικό Εργαστήριο Λαμπρινός - Μαρίνης


Ο Νίκος Λαμπρινός κι ο Νίκος Μαρίνης είναι δυο πολύ αξιόλογοι νέοι καλλιτέχνες που γνώρισα στο φιλόξενο χώρο του Cinemarian.

Έχουν ιδρύσει καλλιτεχνικό εργαστήριο στην Αθήνα (κοντά στο Χίλτον) και έχουν ήδη τις πρώτες τους επιτυχίες (π.χ. εισαγωγή στην Καλών Τεχνών).

Αν ενδιαφέρεστε, λοιπόν, για προετοιμασία καλών τεχνών (Ελλάδας και εξωτερικού), ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, ζωγραφική (για ενήλικες), animation - σκηνοθεσία και παραγωγή ταινίας, κατασκευή κούκλας, εικαστικά και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά...

...πρέπει να δείτε το χώρο τους και να συζητήσετε μαζί τους!

Ιώνος Δραγούμη 36 (όπισθεν Χίλτον)
69477404458 - 69323388051 - lamprinosmarinis@gmail.com

19 Οκτ 2015

Timeless City Ιstanbul & Faces




Είχα καιρό να δω τόσο καλή έκθεση στην Αθήνα! Τρέξτε να τη δείτε...

Ο Mustafa Dedeoglu, όπως όλοι οι σημαντικοί φωτογράφοι, δεν παρουσιάζει απλά την Κωνσταντινούπολη, αλλά τη δική του Κωνσταντινούπολη...

Λίγα στοιχεία από το δελτίο τύπου της έκθεσης:

Το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα,
σε συνεργασία με την Image Gallery, διοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας 
του Mustafa Dedeoğlu με τίτλο "Timeless City İstanbul and Faces" στην 
Image Gallery.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 17 - 25 Οκτωβρίου 2015.
Η έκθεση με τίτλο "Timeless City Istanbul & Faces" είναι το αποτέλεσμα 8 χρόνων
 δουλειάς και αντανακλά τη μοναδική ατμόσφαιρα που αποπνέει η ιστορία της
 Κωνσταντινούπολης - που αν και έχει φιλοξενήσει εδώ και αιώνες πολλές και
διαφορετικές κουλτούρες - η μαγευτική εικόνα της έχει παραμείνει απαράλλακτη
στο πέρασμα του χρόνου.
«Βλέπω τις φωτογραφίες μου ως έναν τρόπο αφήγησης μιας ιστορίας και όχι ως 
μία απλή καταγραφή. Το να βγάζω φωτογραφίες αποτελεί για μένα τρόπο έκφρασης,
 κατανοώ πώς βλέπω τον εαυτό μου, τον κόσμο γύρω μου και πώς αυτό με κάνει 
να αισθάνομαι» δηλώνει ο ίδιος ο Mustafa καθώς μας συστήνεται.
Η δουλειά του Mustafa Dedeoğlu έχει δημοσιευτεί σε διάφορα τοπικά και διεθνή
έντυπα που ασχολούνται με την τέχνη. Ο καλλιτέχνης επίσης επικοινωνεί το έργο του
μέσα από εκθέσεις. Έχει παρουσιάσει έργα του στη Ρωσία, την Ισπανία, τη
Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία, το Κόσσοβο, την ΠΓΔΜ, την Αμερική, την
 Τεχεράνη και τη Γαλλία.
Και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του (στα Αγγλικά)

16 Οκτ 2015

Ελεύθερη Σπουδή Φωτογραφίας - Πειραϊκός Σύνδεσμος


Όσοι φίλοι και φίλες της φωτογραφίας βρίσκονται κοντά στον Πειραιά πρέπει να σκεφτούν σοβαρά και τα μαθήματα φωτογραφίας που κάνει εκεί ο Κίμωνας Αξαόπουλος.

Ο Κίμωνας είναι ο ιδρυτής του Φωτογραφικού Εργαστηρίου του Πειραϊκού Συνδέσμου και διδάσκει φωτογραφία για 26 χρόνια εκεί! Έχω συζητήσει αρκετές φορές μαζί του και τον εκτιμώ ως άνθρωπο και φωτογράφο! Επίσης από μαθητές μου που παρακολούθησαν κάποια στιγμή τα μαθήματα φωτογραφίας του άκουσα τα καλύτερα λόγια...

Ναι, είναι συχνό φαινόμενο οι εραστές της φωτογραφίας (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) να πηγαίνουν σε διάφορα σεμινάρια για να διευρύνουν τους φωτογραφικούς τους ορίζοντες...

Για πληροφορίες:

 Kίμων Aξαόπουλος
Καθηγητής φωτογραφίας
6932-305880
 kimon@otenet.gr

9 Οκτ 2015

Άρθρα για τον κινηματογράφο


Ενώ είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε σε λίγες μέρες το νέο μας τρίμηνο σεμινάριο κινηματογράφου στην Αθήνα - στο φιλόξενο χώρο του Cinemarian, δείτε πληροφορίες παρακάτω... - ας βάλω εδώ μερικά από τα άρθρα που έχω γράψει για τον κινηματογράφο!

ΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – ΟΔΗΓΙΕΣ! 


Γυρίζοντας ταινία με SLR


ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (link)


ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ - Οι δυσκολίες... 


ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ! (link)


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΗΧΟΣ (link)


Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (link)


Η ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (link)


6 Οκτ 2015

EΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΚΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ


Η Μαρία Καρβουνίδου (πολλά χρόνια συνεργάζομαι μαζί της στο θέατρο, κινηματογράφο και διοργάνωση φεστιβάλ) διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το εργαστήριο αυτό!

Στο πλαίσιο της δράσης IMPROject “xenos” το εργαστήρι έχει ως πυρήνα το θεατρικό αυτοσχεδιασμό. Οι συμμετέχοντες μέσα από ασκήσεις και σκηνικούς πειραματισμούς θα δημιουργήσουν μια ομάδα αυτοσχεδιασμού με στόχο την παρουσίαση μίας ή περισσότερων παραστάσεων/ δράσεων στο πλαίσιο ενός Δια-καλλιτεχνικού Φεστιβάλ Αυτοσχεδιασμού (IMPROject “xenos”) που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2016. Η ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί, συν-δημιουργήσει και συμπράξει επί σκηνής με άλλους συμμετέχοντες (καλλιτέχνες ή ομάδες) του Φεστιβάλ και να αναπτύξει στην πράξη όλα όσα εξερεύνησε και διδάχθηκε κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου.

ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ SourLiBooM 
www.sourliboom.com  - ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ


5 Οκτ 2015

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Όσλο 2014
Αυτοτελές σεμινάριο φωτογραφίας

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

9:00 – 13:00 στο Φιλοπάππου

Ξεκινώντας από παρουσίαση φωτογραφιών καλών, αλλά κι αποτυχημένων (!) ταξιδιωτικής φωτογραφίας θα μιλήσουμε για όλα τα τεχνικά κι αισθητικά στοιχεία που πρέπει να έχει μια καλή ταξιδιωτική φωτογραφία.

Θα κάνουμε επίσης βόλτα γύρω από την Ακρόπολη για να δοκιμάσουμε να τραβήξουμε φωτογραφίες έχοντας στο μυαλό μας θέματα σωστού καδραρίσματος, σύνθεσης και κατεύθυνσης του φωτός.

Θα γίνει ακόμη μια σύντομη επανάληψη της βασικής τεχνικής που χρειάζονται όλοι οι φωτογράφοι (διαφράγματα, ταχύτητες, ISO, φακοί, χειρισμός φωτός) και θα συζητήσουμε για θέματα εξοπλισμού και σωστής προετοιμασίας.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σε ηλεκτρονική μορφή πλούσιο υλικό για να συνεχίσουν τη μελέτη μόνοι τους!


Πόλη του Μεξικού 2005 (με κόμπακτ μηχανή των 4 μεγαπίξελ!)

Πληροφορίες:

Πότε: Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015, 9:00 – 13:00

Πού: Φιλοπάππου, Αθήνα

Δάσκαλος: Ανδρέας Κατσικούδης (11 χρόνια δάσκαλος φωτογραφίας)

Κόστος: 30 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής (με όνομα, κινητό τηλέφωνο και αναφορά ότι σας ενδιαφέρει το σεμινάριο Ταξιδιωτικής Φωτογραφίας): akatsikoudis@yahoo.com

Μαζί μας: καπέλο, νερό, τη φωτογραφική μας (!), usb μνήμη (για να δοθεί υλικό), προαιρετικά φωτογραφίες μας ταξιδιωτικές για κριτική (μέχρι 12 φ. ο καθένας - θα υπάρχει λάπτοπ) και καλή διάθεση!

Σε περίπτωση βροχής το μάθημα θα γίνει σε κλειστό χώρο εκεί κοντά...



Επόμενο αυτοτελές σεμινάριο:

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 με θέμα “Φωτογραφία Δρόμου”


Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο: Εισαγωγή στη Φωτογραφία (υπάρχει σύνδεσμος δίπλα...)

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ