Σελίδες

28 Φεβ 2019

Παρουσίαση του Σουρεαλισμού

Raul Ubac, Ophelia


Η Φωτογραφία ως τέχνη

Μηνιαίες θεματικές διαλέξεις

2η συνάντηση: Σουρεαλισμός

Σάββατο  30 Mαρτίου 2019,  12:00 - 14:00

Η αίθουσα τέχνης 24 Γράμματα προσκαλεί το δάσκαλο φωτογραφίας και σκηνοθέτη Ανδρέα Κατσικούδη για να συζητήσουμε για το σουρεαλισμό.

Θα δούμε σύντομα αποσπάσματα από ταινίες, θα μελετήσουμε επιλεγμένους ζωγραφικούς πίνακες και φωτογραφίες, θα ακούσουμε λίγα σουρεαλιστικά ποιήματα Ελλήνων ποιητών και θα αναφερθούμε στην επίδραση του σουρεαλισμού γενικότερα στην τέχνη και στην κοινωνία.
Θα εφαρμόσουμε επίσης κάποιες  ντανταϊστικές και σουρεαλιστικές τεχνικές, όχι μόνο για να δούμε βιωματικά μερικά χαρακτηριστικά του κινήματος, αλλά και για να πάρουμε δημιουργικές ιδέες και λύσεις για την καθημερινότητά μας! Πολλά βιβλία δημιουργικότητας (είτε απευθύνονται σε καλλιτέχνες, είτε σε στελέχη επιχειρήσεων και εκπαιδευτικούς) περιέχουν παρόμοιες τεχνικές για να δώσουν λύσεις σε προβλήματα και να ωθήσουν στην παραγωγή πρωτότυπων ιδεών!

Η παρουσίαση αυτή δεν αφορά μονάχα φωτογράφους που ψάχνουν για έμπνευση και επιρροές,  αλλά  όποιον αγαπάει  γενικότερα την τέχνη γιατί θα δούμε τρόπους, λογικές, αισθητικές που παρουσιάζουν τελικά τον κόσμο με ένα διαφορετικό βλέμμα – πάντα βέβαια μέσα από το προσωπικότητα και αισθητική δημιουργού.

 Αφορά επίσης κάθε άνθρωπο που θέλει να δει τη δύναμη που έχει η εικόνα, τα μηνύματα που κρύβει μέσα στην «αντικειμενικότητα» και το «ρεαλισμό» της  η φωτογραφία και η ζωγραφική, ως μια εισαγωγή στη  "γραμματική"  της εικόνας. Τίποτα δεν είναι ουδέτερο στις λέξεις που χρησιμοποιούμε, τίποτα δεν είναι ουδέτερο και αντικειμενικό στις εικόνες που βλέπουμε ή παράγουμε οι ίδιοι.

Πολυχώρος 24 Γράμματα, οδός Πεντέλης 77, α' όροφος, εμπορικό κέντρο Ερμείον, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 612 70 74, www.24grammata.com

Είσοδος 5 ευρώ - παρακαλούμε κρατήστε θέση στο email info@24grammata.
com και στο τηλ.: 210 612 70 74

Παρακαλούμε οι συμμετέχοντες να φέρουν τετράδιο (ή λίγες κόλλες χαρτί) και στιλό/μολύβι για να εφαρμόσουμε σουρεαλιστικές τεχνικές.


Σύντομο βιογραφικό του εισηγητή

Ο Ανδρέας Κατσικούδης έχει σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έχει επίσης σπουδάσει φωτογραφία και έχει παρακολουθήσει μαθήματα κινηματογράφου, ιστορίας τέχνης και δημιουργικότητας. Διδάσκει φωτογραφία και κινηματογράφο στο Cinemarian. Αρθρογραφεί στο περιοδικό Photonet και είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Είναι ο ιδρυτής της φωτογραφικής ομάδας ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26.



26 Φεβ 2019

Μαθήματα Επεξεργασίας Φωτογραφίας στην Αθήνα



Mαθήματα Επεξεργασίας Φωτογραφίας

Ένας νέος συνεργάτης για μένα και για το Cinemarian! Ο Άρης Λουκίσας καλός φωτογράφος, άψογος στην επεξεργασία φωτογραφίας, με μεταδοτικότητα και κέφι θα σας πάει σε ένα άλλο επίπεδο!

Εισαγωγή στο Photoshop

Με τον Άρη Λουκίσα στο Cinemarian

Ένα δίμηνο σεμινάριο που θα σας δώσει τα απαραίτητα εργαλεία για μια σωστή τεχνικά και αισθητικά επεξεργασία
Απρίλιος - Μάιος 2019 (8 συναντήσεις)

Κάθε Σάββατο 6 - 8 μ.μ. (έναρξη Σάββατο 6 Απριλίου)

Μικρός αριθμός μαθητών.
Παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό (αρχεία φωτογραφιών για να τα δουλέψετε στο σπίτι, παραδείγματα επεξεργασιών).

Το κόστος  συμμετοχής είναι 50  ευρώ το μήνα και πληρώνεται στην αρχή του (30 ευρώ για τους μαθητές του Ανδρέα Κατσικούδη)

Για περισσότερα στοιχεία, ερωτήσεις, εγγραφές:  akloukisas@hotmail.com
Τηλέφωνο: 6949600365

Διοργάνωση κι επιμέλεια: Ανδρέας Κατσικούδης

Παρουσίαση μαθημάτων κι εγγραφές (πληρώνοντας τον πρώτο μήνα, κράτηση θέσης με email):
Σάββατο 30 Μαρτίου στις 18:00 (διάρκεια παρουσίασης 45 λεπτά)

Ενδεικτικό Πρόγραμμα

(προσαρμόζεται στο επίπεδο και ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων)

  • 2 συναντήσεις Photoshop Raw  επεξεργασία φωτογραφίας, πλεονεκτήματα και Adobe Bridge ως εναλλακτικό στο Lightroom

  • 2 συναντήσεις επεξήγηση: εργαλεία και βούρτσες  στο κεντρικό Photoshop
  • 2 συναντήσεις επεξήγηση  φίλτρα στο Photoshop

  • 3  συναντήσεις μάσκα και layers

Σύντομο βιογραφικό του εισηγητή

Ο Άρης Λουκίσας σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωτογραφίας στο Καλλιτεχνείο Αχαρνών και στο τμήμα του Β. Γεροντάκου και είναι  μέλος της φωτογραφικής ομάδας 443 Photographica και της ομάδας Φωτοτοδυτικά. Έχει παρακολουθήσει επίσης μαθήματα εφαρμοσμένης φωτογραφίας με το Γιώργο Τσαλάβρα και στούντιο φωτογραφία με τον Δημήτρη Ρουστάνη. Επίσης ασχολείται με το Photoshop πολλά χρόνια και τα τελευταία χρόνια έχει διοργανώσει σεμινάρια (όπως και για το Lightroom). Είναι επαγγελματίας φωτογράφος από το 2015. Ασχολείται παράλληλα με τα δικά του πρότζεκτ. Το μακροβιότερο project του είναι το  "Φωτογραφίζοντας το Πάρκο Τρίτση", το οποίο παραμένει αστείρευτο. Εκεί γνώρισε και ανθρώπους που αγαπάνε το πάρκο και κάθε χρόνο καλύπτει μαζί με άλλους εθελοντές φωτογράφους το ετήσιο Lets do it Greece. Το 2017 άρχισε  να αρθρογραφεί  στο Geek Cultura για επιστημονική φαντασία και φώτο-ρεπορτάζ όπως cosplay κτλ. Επίσης άρχισε και τα πρώτα μικρά projects σε After Effects. To 2018 εντάχθηκε και στο BOEM radio,  σταθμός που πραγματικά εκτιμά την τέχνη.

Όσο αφορά την επεξεργασία το μότο του είναι: Ο κανόνας μου είναι κάνε ότι θέλεις και όσο θέλεις αρκεί το τελικό αποτέλεσμα να φαίνεται πειστικό. Δεν αντέχω την φωτογραφία που μοιάζει σαν πλαστική ή cartoon.


25 Φεβ 2019

Οδηγός Ανάγνωσης της Ιστορίας της Φωτογραφίας

Οδηγός Ανάγνωσης της Ιστορίας της Φωτογραφίας

Όταν πριν από αρκετά χρόνια ξεκίνησα να διαβάζω ιστορία της φωτογραφίας δεν κατάλαβα τίποτα! Και πολύ περισσότερο δεν ήξερα αν τα στοιχεία τεχνολογικής εξέλιξης που διάβαζα και τα σκόρπια ονόματα που αναφερόντουσαν ως εκπρόσωποι των διαφόρων φωτογραφικών ειδών, θα με βοηθούσαν σε κάτι. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν τότε, στα ελληνικά τουλάχιστον, αρκετά βιβλία σαν αυτό του Α. Ζήβα. Τότε απευθύνθηκα στην ιστορία τέχνης (που κι αυτή δειλά δειλά έβαζε κεφάλαια για τη φωτογραφία μέσα στα βιβλία της) και βρήκα την άκρη - η φωτογραφία δεν είναι μόνη της, η φωτογραφία δεν είναι ανεξάρτητη από την υπόλοιπη τέχνη!

Τον τελευταίο καιρό διαβάζω εντελώς διαφορετικής προσέγγισης βιβλία, στα αγγλικά και στα ελληνικά, που έχουν μια λειτουργική προσέγγιση στη φωτογραφία. Ακόμη και όταν είναι ιστορικά, κι όχι θεωρητικά δοκίμια, βασίζονται στην συσχέτιση της τεχνολογίας με την τεχνική και την τέχνη. Στην αλληλεπίδραση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών παραγόντων. Δεν υπάρχουν πια απλά ονόματα ξεχωριστών δημιουργών που στέκονται μόνα τους σε ένα βάθρο για να υποκλιθούμε στη μεγαλοφυΐα τους που περιβάλλεται από μια μυστηριώδη αύρα υψηλής τέχνης, απροσπέλαστης σε εμάς τους κοινούς θνητούς.

Οι σύγχρονες ιστορίες φωτογραφίας βάζουν τα πράγματα στη θέση τους και τους μεγάλους φωτογράφους στο ιστορικό τους πλαίσιο: ποιο εξοπλισμό είχαν διαθέσιμο, ποιες οι ιστορικές εξελίξεις διαμόρφωσαν το περιβάλλον τους, ποια αισθητικά ρεύματα τους άγγιξαν που και αυτά με τη σειρά τους αναπτύχθηκαν από ποιες συγκεκριμένες κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες, ποιοι φωτογράφοι τους επηρέασαν;

Πικτοριαλισμός, καθαρή φωτογραφία, νέα αντικειμενικότητα, ανθρωπιστική φωτογραφία, φωτογραφία δρόμου στις διάφορες εκδοχές της, σουρεαλισμός και τα υπόλοιπα ρεύματα είναι παιδιά του καιρού τους και επηρέασαν άμεσα ή έμμεσα και τους φωτογράφους που δεν ήταν απλοί χειριστές του μέσου. Δεν μπορείς να καταλάβεις τι έχει γίνει στη φωτογραφία και γιατί απλά παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία. Χωρίς την ιστορία της τέχνης, η ιστορία φωτογραφίας μοιάζει κουτσή.

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω ιστορία φωτογραφίας μακάρι να υπήρχαν βιβλία σαν αυτό!

Κι αν κάτι δεν καταλάβετε, γιατί είναι μικρό και περιεκτικό, τότε ακολουθήστε τους δρόμους που δείχνει: ψάξτε τις λέξεις-έννοιες κλειδιά, δείτε περισσότερα έργα από τους ζωγράφους και φωτογράφους που προτείνει, διαβάστε και μια εισαγωγή στο μοντερνισμό και μια εισαγωγή στην ιστορία τέχνης - γιατί νομίζετε ότι όλα είναι εύκολα;

Εντάξει, έχω και εναλλακτική πρόταση: ελάτε στο τμήμα  φωτογραφίας προχωρημένων που κάνω να τα βρείτε έτοιμα όλα αυτά (αλλά και πάλι πρέπει, που να πάρει, να δουλέψετε!!!).

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε σπουδαστές της φωτογραφίας, φωτογράφους, μελετητές της ιστορίας και όσους έχουν μια επαφή με τον γενικότερο χώρο των εικαστικών τεχνών. Το κείμενο δεν αποτελεί μια ακόμα ιστορία της φωτογραφίας, αλλά προτείνει έναν τρόπο ανάγνωσης των πρώτων εκατό χρόνων της με στόχο την κατανόηση των νεωτερισμών που το μέσο εισήγαγε στον εικαστικό χώρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παρατίθενται πληροφορίες σχετικές με φαινόμενα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο ως προς τον καθορισμό της εξελικτικής πορείας της φωτογραφίας.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αντώνης Ζήβας, Οδηγός Ανάγνωσης της Ιστορίας της Φωτογραφίας, 
Ο Πρώτος Αιώνας, Εκδόσεις Σμίλη, Αθήνα 2015

17 Φεβ 2019

Το Λιμάνι των Χαμένων Ποιητών


Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 20:00, ξεκινάμε για ένα ακόμα παράξενο και  όμορφο ταξίδι.

Ο μουσικός - συνθέτης και συγγραφέας Νεκτάριος Θεοδώρου θα μας παρουσιάσει το νέο του βιβλίο "Το λιμάνι των χαμένων ποιητών" στον καινούριο φιλόξενο χώρο του Cinemarian, (Ανεξάρτητη αίθουσα προβολών ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ - Σισμάνη 16, Αθήνα, πλησίον metro Συγγρού-Fix / έξοδος Καλλιρόης).

Την ίδια μέρα, από τις 19:00 έως τις 22:00, το Cinemarian φιλοξενεί την ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας!

Συμμετέχουν αρκετοί από τους μαθητές του Ανδρέα Κατσικούδη κι άλλοι φωτογράφοι.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24grammata.com

15 Φεβ 2019

Τα Νοήματα της Φωτογραφίας

Τα Νοήματα της Φωτογραφίας
Παρουσίαση βιβλίου 

Αυτό το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί σαν μια εναλλακτική σύντομη ιστορία της φωτογραφίας. Ο συγγραφέας αναφερόμενος σε επιλεγμένα ιστορικά γεγονότα που αφορούν την τεχνολογία και τις χρήσεις της φωτογραφίας, παρουσιάζει τις πολλές διαστάσεις της.

Τα θέματα που απασχολούν το βιβλίο αυτό είναι τα εξής:

Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται μελέτες για τη φωτογραφία, στις οποίες επιχειρείται να απαντηθούν ερωτήματα όπως:

- Πώς ακριβώς σημαίνει η φωτογραφία;
- Ποια είναι η γλώσσα που μιλάει;
- Γιατί η ίδια φωτογραφία έχει τόσο διαφορετικό νόημα για διαφορετικούς ανθρώπους;
- Τι ακριβώς διακυβεύεται στη διαμάχη για τις φωτογραφίες πολέμου και οδύνης;
- Έχει η ψηφιακή τεχνολογία επιφέρει το τέλος της φωτογραφίας, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέραμε;
- Ποιες είναι οι συνέπειες του γεγονότος ότι η ιστορία, είτε η προσωπική είτε η συλλογική, είναι πλέον για τους περισσότερους ταυτόσημη με τις παλιές φωτογραφίες; 

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Πασχαλίδης χρησιμοποιώντας την κλασική σημειωτική (η φωτογραφία είναι και εικόνα και ένδειξη και σύμβολο) δίνει έμφαση στον υβριδισμό της: η φωτογραφία έχει πολλές χρήσεις, διαφορετικά νοήματα για τον καθένα και διαφορετική σχέση με την πραγματικότητα κάθε φορά.

Παρουσιάζει ως παράδειγμα το πώς χειρίζονται διαφορετικοί φωτογράφοι το πορτρέτο και το ανθρώπινο σώμα και πώς εμφανίζονται οι κοινωνικές συνθήκες και ο πόλεμος, ειδικά από τη στιγμή που μεσολαβούν τα ΜΜΕ μεταξύ του φωτογράφου και του κοινού.

Ασχολείται επίσης με τις αλλαγές που έφερε η ψηφιακή τεχνολογία στη φωτογραφία που όμως για πολλούς θεωρητικούς δεν είναι τόσο επαναστατικές - πάντα η φωτογραφία σήμαινε επεξεργασία και παραχάραξη της αλήθειας. Από τη μία υπάρχουν πολιτικοί που προσπαθούν να δείξουν αυτά που τους συμφέρουν κι από την άλλη καλλιτέχνες που μεταποιούν (πχ στο φωτομοντάζ του μεσοπολέμου) ή σκηνοθετούν εικόνες, για να εκφράσουν τη δική τους αλήθεια ή να κρίνουν άμεσα τους προηγούμενους.

Δεν είναι ευκολοδιάβαστο βιβλίο. Είναι όμως πολύ χρήσιμο σε αυτούς που ενδιαφέρονται θεωρητικά για τη φωτογραφία ως ιδιαίτερο είδος εικόνας: δυνατότητες, χρήσεις, λειτουργίες, περιορισμοί, κίνδυνοι...  

Τα νοήματα της φωτογραφίας


Γρηγόρης Πασχαλίδης
University Studio Press, 2012, 230 σελ.
ISBN 978-960-12-2103-8

Μου δάνεισε το βιβλίο η Κονδυλένια Μπούσμπουρα. 

14 Φεβ 2019

Κινηματογραφικό Σεμινάριο στην Αθήνα

Φωτ.: Κώστας Παρούσης


Μαθήματα Κινηματογράφου με τον Ανδρέα Κατσικούδη
  
Eντατικός Τρίμηνος Κύκλος 

 Έναρξη: 26 Μαρτίου  2019

Τα μαθήματα κινηματογράφου είναι ακριβά; Απαιτούνται πολλά χρόνια σπουδών; Είναι μόνο θεωρητικά; Απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό; Οι ταινίες χρειάζονται χρήματα για να γίνουν;  

Εμείς δεν συμφωνούμε με τίποτα από τα προηγούμενα! Δουλεύουμε με άλλο τρόπο εδώ και χρόνια με συνέπεια και αποτελέσματα!


 Σεμινάριο  κινηματογράφου στην Αθήνα, στο Cinemarian!


Είναι ένα εντατικό μάθημα που δίνει τα βασικά θεωρητικά και τεχνικά εργαλεία  σε όσους θέλουν να κάνουν τις ταινίες τους (ανεξάρτητα από τον εξοπλισμό και τις προηγούμενες γνώσεις που έχουν).

Επίσης ενδιαφέρει τις φίλες και φίλους που έχουν οποιαδήποτε σχέση με τον κινηματογράφο (ηθοποιία, μακιγιάζ, διεύθυνση φωτογραφίας, μοντάζ, κριτική, σχετική αρθρογραφία, ηχοληψία, οργάνωση παραγωγής κλπ). Καταλαβαίνοντας τις βασικές αρχές αυτής της τέχνης η δουλειά τους θα γίνει πιο εύκολη και δημιουργική.

Φτιάχνουμε μια ταινία μικρού μήκους για να δοκιμάσουμε στην πράξη τις τεχνικές γνώσεις που θα αποκτήσουμε.

Κάθε μάθημα περιλαμβάνει  παραδείγματα από ταινίες για να καταλάβουμε τι κάνουν διαφορετικοί σκηνοθέτες και γιατί, αλλά κυρίως τεχνικές γνώσεις με άμεση εφαρμογή κι ασκήσεις για να μάθουμε πώς να κάνουμε την πρώτη μας ταινία.

Επίσης δίνεται υλικό για μελέτη και ασκήσεις σε εβδομαδιαία βάση για να συνεχίσει ο ενδιαφερόμενος τη μελέτη μόνος του και με στόχο καθώς γυρίζουμε όλοι μαζί την ταινία μας, να γυρίσει κι εκείνος μόνος του την πρώτη του ταινία (όσο απλή κι αν είναι).


Δευτέρα 18 
Mαρτίου 2019 στις 18:30 παρουσίαση των μαθημάτων στο Cinemarian κι εγγραφές  (πληρώνοντας τον πρώτο μήνα, διάρκεια παρουσίασης 45 λεπτά, κράτηση θέσης με email: akatsikoudis@yahoo.com )


Τα μαθήματα θα γίνονται Δευτέρες 18:30 - 21:00, εξαίρεση το πρώτο μάθημα: Τρίτη 26 Μαρτίου (λόγω αργίας)



Στόχος: Να μάθουμε τα βασικά εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης που χρειάζεται μια ταινία μικρού μήκους. Να μπορούμε να δημιουργήσουμε την πρώτη ταινία μας και στη συνέχεια να έχουμε υλικό και ιδέες για διαρκή εξέλιξη μας!

Προαπαιτούμενα: Δεν χρειάζονται προηγούμενες γνώσεις!

Εξοπλισμός: Κάτι (οτιδήποτε...) που να τραβάει βίντεο κι ένας υπολογιστής για το μοντάζ (αν θέλουμε να κάνουμε τις προτεινόμενες ασκήσεις και να γυρίσουμε ταινία μόνοι μας – διαφορετικά τίποτα...).

Δώρο: Υλικό για μελέτη σε ότι διδαχτεί στο σεμινάριό μας (πολύ υλικό... για όλα τα θέματα!).



Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα 18:30 - 21:00 (εξαίρεση το πρώτο μάθημα που θα γίνει Τρίτη 26 Μαρτίου)  για τρεις συνολικά μήνες (τουλάχιστον 12 μαθήματα), ενώ συχνά προσθέτουμε αν χρειαστεί μερικές Δευτέρες ακόμη (αυτές χωρίς επιπλέον κόστος) για να ολοκληρωθεί η ταινία, αλλά και τα θεωρητικά.

Το κόστος για κάθε μήνα είναι 50 ευρώ και πληρώνεται στην αρχή του (αν προπληρωθούν και οι τρεις μήνες 40 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ στο σύνολο).

Δείτε σε εδώ την ύλη και τη μεθοδολογία του κινηματογραφικού σεμιναρίου, καθώς και το βιογραφικό του Ανδρέα Κατσικούδη.


Ενδεικτικό πρόγραμμα

  • Γράφουμε το πρώτο μας σενάριο. Διαβάζοντας σωστά το σενάριο. Τα επίπεδα ερμηνείας του. Οι δυσκολίες κινηματογράφησης του.
  • Οργανώνοντας την παραγωγή. Διαλέγοντας συνεργάτες. Λύσεις για ταινίες χωρίς χρήματα!
  • Η κάμερα (φωτογραφική, βίντεο, κινητό). Δυνατότητες και μειονεκτήματα. Βασικές αρχές λειτουργίας.
  • Βασικά μαθήματα φωτογραφίας που αφορούν το σκηνοθέτη (φακοί, βάθος πεδίου, φως, ψηφιακός θόρυβος κλπ).
  • Οι κινήσεις της κάμερας και το καδράρισμα. Τα μεγέθη πλάνου. Πού τοποθετούμε την κάμερα και γιατί.
  • Φωτίζοντας το θέμα (φυσικός και τεχνητός φωτισμός, λύσεις για DIY φώτα).
  • Το στιλ της ταινίας. Η καλλιτεχνική διεύθυνση.
  • Αναφορά στα βασικά κινηματογραφικά είδη.
  • Βασικές αρχές διεύθυνσης ηθοποιών.
  • Εισαγωγή στην ηχοληψία και στο μιξάζ.
  • Μοντάζ και μιξάζ με τη βοήθεια υπολογιστή. Διορθώνοντας λάθη στο μοντάζ. Δουλεύοντας το Premiere Pro και ένα freeware πρόγραμμα (ελεύθερο λογισμικό)
  • Προώθηση της ταινίας σε φεστιβάλ και διαδίκτυο.


Ο Α.Κ. διδάσκει φωτογραφία για 14η χρονιά και κινηματογράφο για 7η χρονιά. 
Κρατήσεις θέσεων και επιπλέον πληροφορίες στο akatsikoudis@yahoo.com



13 Φεβ 2019

Εργαστήρι Γυμνού

Φωτ. Δημήτρης Ρουστάνης


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΟΥ (workshop)

Kυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019


Στο νέο CINEMARIAN Αθήνα (Σισμάνη 16, 300 μ. από το Μετρό Φιξ)


  Ώρες: 10:30  - 13:00 (ίσως και παραπάνω - εξαρτάται από τον αριθμό συμμετεχόντων)

Κόστος: 30 ευρώ, μαθητές του Ανδρέα Κατσικούδη και  Δημήτρη Ρουστάνη 25 ευρώ

Άτομα: ως 10 συμμετέχοντες - ο καθένας θα έχει το δικό του χρόνο με το μοντέλο για να φωτογραφίσει με το φως και τρόπο που θέλει.

Θα υπάρχουν τουλάχιστον δυο μεγάλα φώτα κι ένα σποτ, λευκό και μαύρο φόντο.  Επίσης ανακλαστήρες και μηχανή καπνού.

Το μοντέλο μας είναι έμπειρο.

Βοηθάει σίγουρα αν έχετε SLR, αλλά μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι φωτογράφοι με ότι εξοπλισμό έχουν καθώς θα υπάρχει βοήθεια όσο αφορά το φωτισμό και τις πόζες. Προαιρετικά φέρνετε αντικείμενα (props) που θα σας βοηθήσουν να σκηνοθετήσετε τις λήψεις σας.

Οι καλύτερες φωτογραφίες θα πάρουν μέρος στην έκθεσή μας ΓΥΜΝΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ (πρωτοπαρουσιάστηκε Οκτώβρη 2017 στο Cinemarian, θα μεταφερθεί σε άλλους χώρους τους επόμενους μήνες με την προσθήκη νέων φωτογραφιών)   - προαιρετική συμμετοχή (χωρίς κόστος, πέρα από τα τυπώματα που θα κάνουν μόνοι τους οι ενδιαφερόμενοι φωτογράφοι).

Εισηγητές: Ανδρέας Κατσικούδης, Δημήτρης Ρουστάνης

Κρατήσεις θέσεων: akatsikoudis@yahoo.com (όνομα, κινητό και στο θέμα να αναφέρεται ότι αφορά το Εργαστήρι Γυμνού)

Όψεις της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας




Σεμινάριο Φωτογραφίας που αφορά προχωρημένους φωτογράφους, αλλά και εικαστικούς και γενικότερα καλλιτέχνες που ψάχνουν έμπνευση.

Με τον Ανδρέα Κατσικούδη στο Cinemarian, Mάρτιος - Μάιος 2019

Κάθε Τετάρτη 8 - 10 μ.μ.  (εξαίρεση η πρώτη παρουσίαση, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, θα γίνει 6 - 8 μ.μ.)

Κόστος 40 ευρώ το μήνα

Η καλλιτεχνική φωτογραφία έχει πολλές όψεις, δικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε τον κάθε φωτογράφο να βρει ποια τον εκφράζει, να μάθει να δουλεύει συστηματικά και με συνέπεια και να επιλέγει σωστά τι θα δείξει, πού, πώς και γιατί.

Ενδεικτικά θέματα

Από το ρομαντισμό στο μοντερνισμό
Νέα Αντικειμενικότητα
Φωτογραφία δρόμου
Ντοκουμέντο και καλλιτεχνικό ντοκουμέντο
Μινιμαλισμός , Pop art, Εννοιολογική φωτογραφία
Νέος πικτοριαλισμός, λομογραφία, instagram
Μεταμοντερνισμός και φωτογραφία
Όψεις της σύγχρονης φωτογραφίας στην Ελλάδα και στον κόσμο
Προτάσεις για επεξεργασία της φωτογραφίας
Επιμέλεια πορτφόλιο
Ιδέες για έμπνευση και ασκήσεις δημιουργικότητας
Τρόποι προβολής της φωτογραφικής μας δουλειάς (εκθέσεις, βιβλία, διαδίκτυο κ.ά.)

Διατίθεται υλικό για μελέτη (περιλαμβάνει και θέματα που δεν θα συζητηθούν σε αυτή την περίοδο: π.χ. καθαρή φωτογραφία, εξπρεσιονισμός, νταντά, σουρεαλισμός)

Έκθεση τον Μάιο του 2019 των συμμετεχόντων

Συνεχής κριτική της δουλειάς των συμμετεχόντων και εβδομαδιαίες ασκήσεις (πάνω στην ύλη που συζητείται, αλλά και δημιουργικής φύσης)

Ο Ανδρέας Κατσικούδης διδάσκει φωτογραφία από το 2005 και κινηματογράφο από το 2011. Είναι ιδρυτής της φωτογραφικής ομάδας ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26. Έχει οργανώσει κι επιμεληθεί πλήθος φωτογραφικών εκθέσεων και φεστιβάλ τέχνης.

Κρατήσεις θέσεων, πληροφορίες: akatsikoudis@yahoo.com

www.andreaskatsikoudis.com

12 Φεβ 2019

Η Φωτογραφία ως τέχνη

Φωτ.: Bill Brandt 

Η Φωτογραφία ως τέχνη

Μηνιαίες θεματικές διαλέξεις

1η συνάντηση: Σάββατο  23 Φεβρουαρίου 2019,  12:00 - 14:00

Η αίθουσα τέχνης 24 Γράμματα προσκαλεί το δάσκαλο φωτογραφίας και σκηνοθέτη Ανδρέα Κατσικούδη για να συζητήσουμε τι κάνει τη φωτογραφία τέχνη, πότε και πώς.

Μέσα από παραδείγματα από την ιστορία και το παρόν της φωτογραφίας θα δούμε όχι ένα είδος «καλλιτεχνικής φωτογραφίας», αλλά τους πολλούς διαφορετικούς δρόμους που έχει ακολουθήσει η εφεύρεση που έλεγε ο Μποτλέρ ότι δεν θα γίνει ποτέ τέχνη !

Οι διαφορές είναι ριζικές ανάμεσα στα είδη φωτογραφίας που θεωρούνται τέχνη, από το ρεαλισμό ως το όνειρο και τη ζωγραφική, από την χρήση σύγχρονου εξοπλισμού ως τη χρήση των πιο παλιών τεχνικών, από τη προσπάθεια για αισθητική ως την προσπάθεια για  σκέψη μέσα από αντι- αισθητικές προσεγγίσεις, από το συναίσθημα και το πάθος ως την ουδετερότητα και το ψυχρό βλέμμα, από το αίτημα για ανανέωση της τέχνης και την κοινωνική αλλαγή ως το δόγμα η τέχνη για την τέχνη.

Κινήματα όπως ο Πικτοριαλισμός, η Καθαρή Φωτογραφία, το Νταντά, ο Σουρεαλισμός, ο Εξπρεσιονισμός, η Νέα Αντικειμενικότητα,  η Pop Art, ο  Μινιμαλισμός, η  Εννοιολογική Τέχνη,  αλλά και το Ντοκουμέντο μαζί με το Καλλιτεχνικό Ντοκουμέντο παράγουν μια διαφορετική φωτογραφία που είναι τέχνη.

Η παρουσίαση αυτή δεν αφορά μονάχα φωτογράφους που ψάχνουν για έμπνευση και επιρροές,  αλλά  όποιον αγαπάει τη φωτογραφία ή γενικότερα την τέχνη γιατί θα δούμε τρόπους, λογικές, αισθητικές που παρουσιάζουν τελικά τον κόσμο με ένα διαφορετικό βλέμμα – πάντα βέβαια μέσα από το προσωπικότητα και αισθητική κάθε φωτογράφου – δημιουργού.

 Αφορά επίσης κάθε άνθρωπο που θέλει να δει τη δύναμη που έχει η εικόνα, τα μηνύματα που κρύβει μέσα στην «αντικειμενικότητα» και το «ρεαλισμό» της  η φωτογραφία, ως μια εισαγω γή στο "γραμματική"  της εικόνας. Τίποτα δεν είναι ουδέτερο στις λέξεις που χρησιμοποιούμε, τίποτα δεν είναι ουδέτερο και αντικειμενικό στις εικόνες που βλέπουμε ή παράγουμε οι ίδιοι.

Πολυχώρος 24 Γράμματα, οδός Πεντέλης 77, α' όροφος, εμπορικό κέντρο Ερμείον τηλ.: 210 612 70 74, www.24grammata.com

Είσοδος 5 ευρώ - παρακαλούμε κρατήστε θέση στο email info@24grammata.com και στο τηλ.: 210 612 70 74

Ο Ανδρέας Κατσικούδης έχει σπουδάσει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Έχει επίσης σπουδάσει φωτογραφία και έχει παρακολουθήσει μαθήματα κινηματογράφου, ιστορίας τέχνης και δημιουργικότητας. Διδάσκει φωτογραφία και κινηματογράφο στο Cinemarian. Αρθρογραφεί στο περιοδικό Photonet και είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.